MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Monday, October 10, 2011

Kalau Aku Kaya - Part 1

Semua orang ada impian masing-masing betul tak? Aku pun ada impian aku sendiri...tinggal lagi impian kita ni jadi kenyataan atau kenangan semata-mata...aku pun nak gak citer sikit impian aku kat korang kan...pertama,semua orang nak beli rumah yer tak?...memang lama dah nak beli rumah cuma duk pikir dua ploh ribu kali nak beli ker tak nak....poket kering lak tu...simpanan pun bape sen jerk...sian aku..kalau beli plak...esok2 dah kawen..buatnya somi (suami) tinggal jauh...leceh gak nak pikir...

-------------------------------------Next-----------------------------------

Apa-ape pun...biar aku citer luh la impian tentang nak beli rumah...tiap kali aku kalau berangan mesti nak beli rumah....nak beli rumah plak...design dia mesti camni camni dan camni ... aku memang selalu la lukis tangan pelan design rumah impian walaupun tak berapa nak reti... nak tunjuk ngan korang design aku tinggal opis plak..nanti lau aku ingat aku tunjuk kat korang la ek..


kalau nak citer pasal rumah...kompom la nak rumah yang besar...sape plak nak duk rumah besar2 reban ayam yer tak...tanya la memana manusia pun...kompom nak beli rumah besar..takpun selesa...

rumah aku tu pulak aku nak ada 2 ruang tamu...kekeke... ruang tamu untuk vip...uiceh...macam bisneswoman la plak ek...ye la...ruang tamu rahsia...mana leh bagitau orang len yer tak...contoh ruang tamu vip camni la kan..

smart tak?

Ok.Ruang tamu yang seterusnya plak biasa2 jer la....tapi mesti la nak besar...cukup memuatkan 4 jenis sofa....ahaha....dah banya duit kan...rumah besar2 pun upah orang gaji...kalau nak kemas sorang2 mau retak urat punggung...contoh perabot ruang tamu yang kedua..


set sofa kayu



set sofa kain


set sofa getah

Dan kalau ada set sofa kaca...aku letak!!

Besar tak impian aku? hehe...besar kan...tu kalau aku banyak duit... kalo takde duit toksah la citer. tu baru pasal ruang tamu...kalau ruang makan aku nak letak perabot ni plak...

 Hahaha...tak meng-agak....kalau ada 2 set lagi bagus...10+10 = 20 kerusi


Oklah...nanti kiter sambung lagi la ek...cukup2 la tu kan....arini citer pasal ruang tamu dan ruang makan jer la eh...banyak lagi ni....kalau korang tengok impian bilik tidur aku lagi serabut...



bai..bai...tak sihat..perlu rehat

Saturday, October 8, 2011

Bila Poket Berisi

Aritu poket kosong...sekarang poket dah berisi, pe lagi...kite enjoyyyy...Dapat jugak aku beli beras, minyak, meggi dan sebagainya...barang-barang pun dapat tambah2 skit...kat bawah ni separuh dari barang yang aku beli...kalau orang yang dah bese bershopping mesti kata...'ala minah ni, tu pun nak kecoh, aku beli barang penuh 3 peti ais pun tak kecoh'...

Itu korang...stended laaa orang berada...aku ni dari kecik idop serba sederhana kan...jadi bila dapat beli barang tu, agak gayat dan teruje...bersyukur dengan titik peluh sendiri dapat beli barang2 yang insyaallah halal zahir dan batin...wakaka...*tetibe lak


kat atas ni kalau korang nampak aku tambah karipap segera,ubi kentang panjang2 tu ngan wedges...first time aku beli wedges ni sebungkus jer...tapi bila dah goreng sedap gak...terus beli lagi 3 bungkus...kalau kat tempat korang ada try la beli...memang besh..


boros tak aku? boros kan...


tetiba lak terselit anak si bulat disitu..semua jenis bebola aku beli...bebola sotong la..beboa daging laa....sampai adik aku tanya bebola ikan takde kak...aku jawab la takde....lelama aku duk pikir...ape ker bengap nau...bebola ikan kan slalu jual kat pasar....terus aku betulkan jawapan aku..haha...



Nota kaki : kalau bab makan2 ni memang aku boros...tapi, kalau bab nak beli pakaian susah skit...sebab aku slalu dapat baju free...wakaka....spende pun setahun tak sekali aku beli... agak2 dah rupa roti jala baru aku beli baru...bukan ada orang amik markah pun..ye tak?

Tuesday, October 4, 2011

Bila Malas Dan Terdesak - Part 1

Korang pernah tak jadi macam aku?...di saat2 genting kekadang malas nak masak...ye la...contohnya masak nasik, masak lauk...bla bla bla...aku pulak kalau time malas dan memang sengaja memalaskan diri, memang malas nak masak nasi dan lauk (ayat putar alam dah muncul)...leceh!! hahaha.... jejaka2 kat luar sana kalau tengok ayat aku ni memang tak syak lagi, keluar dari list untuk jadikan aku makwe, kekasih, mahupun gigolo dan sewaktu dengannya untuk diri mereka, apetah lagi bini...gasak situ!


Ada masa plak tu, bila beras kat dapur aku habis licin ya purr salam....lagi laaaa blur nak masak ape....tapi ape2 pun aku akan standby beberapa barang di dapur bila tiba masa2 terdesak...meggi tu dah semestinya la kan...contoh lain bebola daging...nugget...karipap segera....stok ayam...dan sebagainya...hahaha...beras habis...tapi benda2 lain ader plak ek....jenis aku, aku memang suka beli sekali harung stok untuk sebulan...beras dan minyak paling senang lah nak abis...termasuk tolo ayam...tu sume adik aku punye kije....dah masak lauk,heboh nak meratah tolo dadar la...bila menggoreng plak...minyak kelapa hampir sebaldi letak..nak2 bila dia goreng nugget...mana tak cepat abis...mintak tolong jerang nasi, dia pi jerang macam doploh orang punyer makan...
 
Stok yang perlu ada kat dapur time sesak

Licin Tak?!!
 Ok, kalau aku malas nak masak nasi dan pelbagai lauk...bende ni yang aku taler (melantak a.k.a makan) dan masak...memang jadi peberet aku la...bubur lambuk atau bubur asyura...tapi bubur aku takde kacang2 ni...asal ada rasa jadi ler.. 
Bebola Daging + Bebola Ayam + Bebola Ketam + Bebola Sayur = BolaBola Api



Kalau malas nak masak plak...aku akan masak meggi...tak kira perasa apa pun...time beras dan minyak aku abis serentak....nak beli barang, poket tengah kering, nak utang kedai malu kan...hahaha... so, hari ini aku cipta menu terbaru....itu pun sebab adik aku masak kuah meggi perisa ayam sampai setengah kuali....masaknya sebungkus jerk....kuah jer setengah kuali...sudahnya berlebih kuah tu...dia plak dah kenyang nak makan....aku jer belum makan...sibuk buat kije (ceh!! kaber line la kunun)..



 Apalagi...bila dah terlebih kuah....megi tersebut jadi tawar...aku suh tambah la stok ayam...Masin Giler!!! dem.. 4 sudu besar dia bantai letak stok ayam tu....boleh darah tinggi!!...aku yang kepenatan tak larat nak masak...menjalankan tugas aku sebagai pembuli tersohor, aku suruh adik aku edit balik kuah tu...tambah air...then, masukkan bebola daging..... blurpppp kinyang aku hirup kuah bebola daging tersebut...senang kan?

so..kalau korang time lapar2 tu nak alas perut boleh la cuba menu baru aku "BEBOLA DAGING SUP STOK AYAM" pergh...macam sakai menu aku..hahaha...cuba laaa.. beshh....(khas untuk orang yang kehabisan beras dan minyak)


Nota kaki : kekadang bebola daging tu aku buat macam sup daging...pun boleyyy..taram jer...

Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.