MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Wednesday, December 29, 2010

Belajar Bahasa Rahsia Bersama Manzarina

 Isap Wokok Dulu....

Korang penah dengar tak orang guna bahasa rahsia? Kalau badan beruniform macam polis ataupun askar di panggil code rahsia...hehehe.. bahasa rahsia ni terdiri dari bahasa melayu gak... cuma orang melayu kita ni jer kreatif mengubah-ngubah jadi lain sket sleng dia..

Selalunya lah kan... diaorang guna bahasa ni untuk cakap @ ngumpat tanpa diketahui pihak lain... contohnya
pihak 1 = tau bahasa rahsia
pihak 2 = tak tau bahasa rahsia
pihak 3 = tau bahasa rahsia

Jadi pihak-1 mengumpat bersama pihak-3 pasal pihak-2..pihak-2 tak tau pun apa diaorang tengah cakapkan... ternganga jer la pihak-2 tu... bende ni penah jadi kat diri aku.. puan mak ngan tuan ayah aku pun guna bahasa rahsia..diaorang memang tak bagi aku tau apa yang mereka sedang sembunyikan dari aku..memula memang tak tau... aku ingat diaorang menggunakan bahasa spanyol ker...bahasa korea ker... al-maklum la... aku masa tu kecit dan sungguh shomel lagi...


Dah tu aku pun tanya la... apa bahasa ibu ngan ayah guna nih? pandainyer.... nak blaja gak... puan emak ngan tuan ayah aku pun tersengih la... dia terangkan lebih kurang hal tersebut... dan aku pun belajar dengan jayanya.. sekejap jer nak blaja mende ni...ok meh aku gitau...


puan mak dan tuan ayah aku suka guna Bahasa yang menggunakan CODE = F
contohnya dia nak cakap ayat

"AKU SAKIT PERUT" dia akan jadi begini
"AFAKUFU SAFAKITFIT PEFERUTFUT"  
perghhh panjang giler kan... hahaha

tapi tu la... puan emak ngan tuan ayah aku memang cakap laju macam keretapi berlepas.... kalau orang yang pakai gigi palsu gunakan bahasa ni .kompom tercampak gigi...
kekadang aku tercengang gak dengar diaorang cakap...mengalahkan bahasa tamil... ok begini.. berbalik kepada ayat tadi... macam mana leh jadi panjang perkataan tu.... mari kita sama2 huraikan..


tak susah sebenarnya...AKU SAKIT PERUT <----- dia akan ambil dari sukukata yang korang gunakan.. kalau sukukata tu 1 maka sebutan belakang dia bertambah satu... kalau 2 tambah dua...paham tak? arghhhh tak paham pun angguk jer la.... gasak!

A+fa Ku+fu (AKU)
Sa+fa Kit+fit (SAKIT)
Pe+fe Rut+fut (PERUT)

AfaKufu SafaKitfit PefeRutfut
paham tak? sebutan sama jer...cuma tukar urup awal tu kepada konsonan 'F'
Jadi bila belajar ni... aku pun jadi pandai la skit.... dan aku up to date kan otak aku supaya menggunakan pelbagai huruf konsonan (selain huruf vokal)...jom survey...kita guna ayat lain plak..


"AKU SUKA TIDUR"

   A : Vokal

   B : A-ba Ku-bu | Su-bu Ka-ba | Ti-bi Dur-bur

   C : A-ca Ku-cu | Su-cu Ka-ca | Ti-ci Dur-cur

   D : A-da Ku-du | Su-du Ka-da | Ti-di Dur-dur

   E : Vokal

   F : A-fa Ku-fu | Su-fu Ka-fa | Ti-fi Dur-fur

   G : A-ga Ku-gu | Su-gu Ka-ga | Ti-gi Dur-gur

   H : A-ha Ku-hu | Su-hu Ka-ha | Ti-hi Dur-hur

    I : Vokal

   J : A-ja Ku-ju | Su-ju Ka-ja | Ti-ji Dur-jur

   K : A-ka Ku-ku | Su-ku Ka-ka | Ti-ki Dur-kur

   L : A-la Ku-lu | Su-lu Ka-la | Ti-li Dur-lur

   M : A-ma Ku-mu | Su-mu Ka-ma | Ti-mi Dur-mur

   N : A-na Ku-nu | Su-nu Ka-na | Ti-ni Dur-nur

   O : Vokal

   P : A-pa Ku-pu | Su-pu Ka-pa | Ti-pi Dur-pur

   Q : A-qa Ku-qu | Su-qu Ka-qa | Ti-qi Dur-qur

   R : A-ra Ku-ru | Su-ru Ka-ra | Ti-ri Dur-rur

   S : A-sa Ku-su | Su-su Ka-sa | Ti-si Dur-sur

   T : A-ta Ku-tu | Su-tu Ka-ta | Ti-ti Dur-tur

   U : Vokal

   V : A-va Ku-vu | Su-vu Ka-va | Ti-vi Dur-vur

  W : A-wa Ku-wu | Su-wu Ka-wa | Ti-wi Dur-wur

   X : A-xa Ku-xu | Su-xu Ka-xa | Ti-xi Dur-xur

   Z : A-za Ku-zu | Su-zu Ka-za | Ti-zi Dur-zur


Haaa...!!! Tedia... tapi dalam banyak2 ni paling susah nak sebut uruf Q ngan X... sampai sekarang aku tak pasti bunyi sebenar Q dan X dalam bahasa melayu...ni bahasa rahsia yang pertama.... bila sedara aku balik ke kampung plak... dia pun guna bahasa rahsia jugak... tapi lain pattern... wadepak!!! banyak nau bahasa rahsia mereka neh.. mengalahkan polis dan askar.. bomba guna tak bahasa code rahsia? huhu..


Sepupu aku ni plak pattern dia lain skit... tapi mudah... takde la banyak cabang macam bahasa yang di atas ni... diaorang gunakan suku kata jugak... tapi memang laju giler lah diaorang cakap...masa memula diaorang ajar tu... aku senyum jer... eleh.. senang jer... tetiba diaorang cakap makin lama makin laju... aku berkerut2 kening nak paham diaorang cakap... last2 aku kene gelak.. cilake!


Aku bagi contoh ayat :

"Aku Tidak Suka Mengalah" akan jadi
"Kua Dakti Kasu Lahngame" hahahahahahhaa... paham tak? aiseh.. jap aku pikir camne nak terangkan


Dia bergantung pada suku kata korang...

A  ku = ku  A

Ti  Dak = Dak  Ti

Su  Ka = Ka  Su

Me  Nga  Lah = Lah  Nga  Me


nampak? dia ceraikan suku kata dan menyusun sebutan tu secara ke belakang...


Do Re Mi Fa So La Ti Do = Do Ti La So Fa Mi Re Do




(gini la teacher aku test sorang2 sebelum masuk koir) hahahaha.. dia bagi kita do re mi yg asal... kita kene terbalik kan mengikut tone... tak dapat.. Hulur la punggung anda dengan gewdik2 depan dia..

ok.. aku dah pening campo ngantok ... nak tido.... pew... -.-


Sunday, December 26, 2010

Berapa Kelajuan Anda Menaip?

korang berkebolehan dalam menaip? berapa speed korang menaip dalam seminit.. sumpah aku menaip terlampau lambat... slow emotion...Lainlah kalau korang dikurniakan kelebihan menaip selaju angin...

 

Atau korang mempunyai extension jari2 lain yang mudah capai setiap butang di keyboard

Wew... gelik tgk jari2 ni...huhuhu

Korang ingat tak dulu..zaman 90 an masih lagi menggunakan typewriter jenis lama tu..... Aku penah gunakan masa sekolah dulu... sebab aku suka masuk pejabat sekolah aku dulu... mengacau kerani buat keje.... Sumpah!!! sungguh lambat aku menaip...

Dengan butang key yang keras kematu.... nak kene angkat jari tinggi2 baru boleh hentak atas key tersebut... kalau salah hentak mau terseliuh jari2..bunyik pun boleh tahan... kalau berlawan dengan bunyik kentot...kompom bunyik kentot itu tenggelam...

Berbeza dengan ari ni...kita ada COMPUTER!!!! keyboard nya pun lebih mudah di tekan dan lembut... tidak membengkakkan jari2 anda...Kenal tak komputer?... bagi yang baru nak mengenal apa itu komputer... tengok ni... 


Aku ada la jumpa satu laman web ni untuk mengetest tahap kebolehan dan kelajuan aku dalam menaip....mula-mula aku cuba


44 perkataan



masa aku menaip ni...asik tergelicik... puas pikir apesal asik tergelicik jer... rupanya kuku aku panjang... di sebabkan aku ada kat opis.. ketip kuku @ kepit kuku  lak takde.. aku guna la gunting... hahaha... aku gunting kuku aku yg panjangnya boleh kumpul taik hidung manusia sebakul.... lepas gunting kuku... aku teruskan menaip...



43 perkataan



Eh!! makin menurun plak... rupa-rupanya aku nak terkencing...hahaha.... ceh... alasan jer aku nih... aku pun terus la membuang apa yang patut ... pastu, ngadap la balik depan pc.. aku teguk sikit air... mengeliat sikit untuk menambah kesegaran...zasss!! mencuba untuk kali terakhir.... aku pasti dapatkan 50 perkataan dalam seminit!!! chaiyok!!!



47 perkataan
 
Ceh!! ampeh...tak sampai 50 perkataan...Sudahnya aku malas nak menaip.... Tetiba nak cuba plak taip english language...uiceh... skali...



Tara!!!!!!!!




41 words


Pew..... ada 2 lak salah.... sungguh tidak memberangsangkan.... bengap sungguh... sudahnya...aku tutup terus...hahahaha....tapi masa akan datang tgh boring2, boleh la test lagi....

Kalau korang nak test jugak... korang klik jer picture @ gambar dibawah ini untuk terus ke web tersebut.....
 






Tak salah kalau mencuba.... Selamat Beramal.... Hehehe

Saturday, December 25, 2010

Saya Blogger Melaka



Hai incik blogger... maapkan daku kerana lama tak belai2 dan manje2 kan kamu.... Ok kita pendekkan citer... aku sebenarnya nak mengisi masa lapang di samping mendapat ramai kenalan...kalau siapa yang giler blogger kompom kenal logo kat bawah ni kan...
 
Klik pada gambar untuk ke page BPM

Cerita pasal BPM (Blog Pilihan Malaysia) neh... aku slalu jugak ikuti perkembangan blog tersebut... bukan apa... nak jugak tinjau2 kebolehan masing2 dalam mengolah blog2 yang dipertandingkan.. BPM memang slalu mengadakan pertandingan... Macam2...walaupun takde adiah...tapi sambutan yang menggalakkan...sungguh teruje...sekarang ni plak pertandingan "Saya Blogger (Negeri)"..

Oleh kerana aku ni berjiwa kacau patriotik!!.. ikutkan hati aku takmo join... sebab aku nak join saya blogger malaysia!!! hahaha... tapi takde plak... aku nak gak join walaupun follower aku seciput (sikit)... dan blog aku yang tak berapa menarik ni.... T_T sob sob sob...dan walaupun ramai yang hebat2... nak jugak!! (hentak2 kaki)...

jangan letak gambar yang bukan-bukan ye (Nasihat Incik BPM)
Baru jer terpikir nak letak....kih3

 



Bendera Negeri
Jata Negeri
Lagu Negeri

Tempel Muka aku lak
Tajuk Blog
Saya Blogger Melaka
Nama anda
Manzarina
Status anda
Bujang Trang Tang Tang [single mingle] [solo molo]
Cara hubungi
Email @ YM (miss_blog@yahoo.com)
Daerah
Alor Gajah, Melaka
Tempat tinggal
Area Bandar Alor Gajah

Apa yang menarik di tempat anda
Negeri :

Tradisi Kebudayaan
Monodrama (Teater)
Nazam
Dondang Sayang
     







Makanan
Asam Pedas
Sambal Belacan
Cencalok
         

Wajik
Dodol
Gula Melaka
        


 Tempat-tempat keagamaan
Masjid Tengkera
Gereja St. Paul
Tokong Cheng Hoon Teng
Kuil Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi
 Tempat-tempat menarik 
Rumah Tradisi Melaka
Muzium UMNO & KTM
Muzium Istana Melaka
Eye On Malaysia Melaka
AFamosa
Menara Taming Sari
Melaka River Cruise
Muzium Samudera Melaka
                                         

Keturunan Orang Melaka Ramai Terdiri Dari = Portugis, China, India Dan Melayu
Melaka = Banyak Rempah Ratus


Daerah :


Bandar Alor Gajah
Dataran Keris
Muzium Alor Gajah
Kompleks Al-khawarizmi
                  

Termasuk Lampu Jalan Alor Gajah (Ehek3)

Nak Cerita Semua Sampai 7 Keturunan Pun Blom Abis...



Walaupun Blogger Saya Ala2 Kaliyappa
Undilah saya!!! Mekasih....
Terlebih lak..ahak o_O kene undi ker? ngeee
Jiwa Kacau Jer Rasa..Wew




Saturday, December 11, 2010

Orang cakap degil...

Korang mesti tahu tentang tidur kan.... orang tido... binatang tido.... tumbuh-tumbuhan aku tak tau camner dia tido okek.... macam biasa kalau sebut pasal tido... semua orang suka tido ye tak???.... nak nak kalau bangun pagi memang liat nak bangun, naik lemak..kalah lemak lembu...

Dulu aku duk asrama, lepas bangun solat subuh... aku pun sambung ler membuter sampai ke siang... waktu cuti memang besh la... paling tension bila balik kampung (umah mak ayah)... itu paling ketensionan... diaorang tak boleh la tgk aku tidur dengan aman tenteram nyaman lagi damai.... kompom pepagi dah keluar kan sore nyanyian ala ning baizura.... mak aku pun panggil la dengan nama manja aku... nor..


Nor..... Bangun !!!
alahai... aku golek2 ateh katilll..... kejap lagi lah Bu.....


mak aku panggil lagi.... Norrrrrrrrr...... Bangunnnnn Dah kol 8 Ni...


Lepas dah banyak kali mak aku panggil.... tiba time geram dia untuk panggil aku bangun..... mak aku terus panggil dengan kalimah.... Nor Manzarina Binti Othman..... Bangun!!!
melompat terus aku bangun... hahahaha.... aku ni bukan orang leh sebut nama penuh... berdaulat... macam nak bersilat aku... ok Next...

Orang slalu kata... jangan tidur lepas maghrib... setan2 gondol banyak time2 tersebut... aku ni pulak bukan kira nk tidur time bila...semua aku blasah... al-maklumlah... penat katekan... penat mender.. penat memain.... kah kah kah... memang betul weyh.... kalau tidur time asar ataupun maghrib... memang syaitan banyak ngaco....kalau korang tak cayer...teruskan jer la dgn bacaan korang...


Situasi Pertama
---------------------
 Bapak aku kejut la aku..... suh solat isyak....slalu memang kalau aku waktu lepas solat maghrib tertido... bapak aku akan kejut aku untuk solat isyak.... lepas bapak aku kejutkan.. aku pun pergi ngadap bapak aku...

Aku : Bak Duit !!! (Dah macam penyamun plak...mintak duit)
Bapak : Ko nak buat ape duit....
Aku : Tadi kata suh pegi kedai beli rokok.... owang mintak la duit
Bapak : Pala hutak kau....!! bila kala aku kata pegi kedai??? aku suh sembahyang isyak nuh....
Aku : Oh.... (terus ke bilik air mengambil wuduk) (-..-)


Situasi Kedua
------------------

Masih lagi bab tidur waktu maghrib....
Mak : Norrrrr....bangun..Mak Endek (Mak cik Saudara) kau tipon ni....
Aku : okeyhhh... (bangun terus capai telefon..)

Korang Kenal Bende Ni???
Frame... mende alah ni memang banyak kat atas meja bilik aku.... dengan cendremata yg cikgu2 aku bagi dulu....Aku pun terus...



Tetiba mak aku jerit dari luar bilik aku.... Sejak Bila Dalam Bilik Kau Ada Tipon Oiiii ??? Erkkk... laaaa...ngigau aku neh... Terus gi luar bilik capai tipon..



Situasi Ketiga
------------------

Bapak aku terjerit-jerit... terlolong-lolong panggil aku kat luar...

Aku tidur mmg pintu berkunci.... untuk keselamatan la katakan..Bapak aku pikir aku dah innalillah.....Sampai tahap bapak aku panggil jiran sebelah....


Perempuan tukang panjat... HAHAHAHA.. Catwomen Beybeh

Akhirnya... dia dapat masuk.. gegar2 badan aku sampai la aku bangun.... terkejut beruk aku... terus bangun bukak pintu.... Apak aku terus suh angkat wuduk.... Lepas jer Jiran aku balik... Dia terus ke dapur... Geram punya pasal....


Hamik Ko!!! Sob3 T_T


Situasi Keempat
----------------------
Situasi ni lain skit dari yang lain..... Dulu Bapak aku pernah kata.... Kalau nk afdal doa... seelok2 nya sujud terakhir solat fardu tu. kita mohon la ape yg kita nak.... Aku pun memang slalu jerk nampak bapak aku sujud lama time solat... aku pun amalkan macam bapak aku buat...



 Mak aku pun naik hairan..... ni betul2 budak ni berdoa nih.....





Dah melampaui batas aku berdoa.... mak aku bagitau la bapak aku....
Skali bapak aku terjah!!! aku terus bangun tak bagi salam tak ape... terus aku pandang bapak ngan mak aku... dengan mata merah saga....


Mak : Lerssss tidur rupanya.... (sambil gelak2)
Bapak : Ko pegi angkat wuduk balik ...sembahyang...
Aku : angguk lelaju (takut punya pasal buat salah..)... terus pegi bilik air


P/S : Tula... orang dah kata jangan tidur waktu asar ngan maghrib... degil.....

Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.