MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Sunday, September 25, 2011

Kegersangan Mengedit Gambar

Tetiba plak bosan tahap mentadak mentadu menyangkung datang..tah hape-hape... ni namanya tengah takde idea nak ngepost entry...hidup hilang punca dan arah tujuan !!... power2 blogger pernah nasihat kat aku, kata-kata semangat dengan mengatakan menggalakkan supaya aku mengepost entry yang berkualiti...aku pun tak tau camner nak post entry yang berkualiti...belasah jerk.. kekadang ayat aku pun tunggang langgang... disertai dengan ejaan yang membolehkan aku dapat penyepak se-dasss!!! mender aku merepek tah...walhal sikit jer pun aku nak post..hahaha..


Cantik gak wanita di atas ni..hahaha...agak2 kenal tak sape di atas ni?...puji diri-sendiri lak ek...sape lagi nak puji, kalau tak aku sendiri puji kan.. nak tunggu korang puji blom tentu lagi betul-betul ikhlas..ye tak? (gurau2)..ok yer tuan2 dan puan...selain dari gambar potret aku tu a.k.a gambar ditepi tu semua aku buat sendiri 100%..guna photoshop...manusia gayat cam haku ni, kalau tengah boring memang gini...


Gambar kat bawah ni pulak aku guna laman web editing...lama dah aku edit gambar2 ni...saja letak dalam ni untuk menyemakkan entry...dalam Facebook pun ada function ni, masa memula popular FB dulu...sekarang masih ada lagi..korang carik je la celah2 web tu... jumpalah nanti..




semua 20 tahun akan datang..pergh... sungguh tua muka tersebut..aku baru jer 28+20 = 48 tahun... ape ker nampak tue bebeno...dah macam nek kebayan pun ada.... gambar ni bukan jer nampak cam 40 tahun tapi 70 tahun!!! nasib baik tua2 pun cantik... agak2 korang la kan...kalau aku dah berumahtangga suami aku setia tak ngan aku sampai mati kalau gini rupa aku?..ahak2 memintak gitu lah kan...



Haish!!! Rehat lah..

Hantu Versi Cina

Tetiba lak nak citer antu kan... ha!! dulu aku penah gak citer pasal Hantu Versi India..tapi dah berkurun abad dah aku citer mender tu..sekarang kita tukar lak kepada  Hantu Versi Cina....dulu aku memang suka tengok citer hantu cina ni..kalau tak tengok tak sempurna idop... citer antu cina dedulu memang kelakar, antu dia plak jenis yang lompat-lompat camni..


pehtu antu ni plak kalau ada kertas kuning yang panjang ada tulisan cina merah tah haper tah dia tulis kat situ...aku bukan paham tapi itu azimat orang cina la kan...tampal ker kat dahi hantu tu..kompom hantu tu x bergerak dah keras terus...macam main 'aeiou' plak kan...tapi itu la hakikatnya...kalau takde kertas kuning tu..kompom korang tak selamat...ada takde pun kalau korang nak selamat, kena tahan nafas..baru antu tu tak dapat carik...hahaha..



ada gak hantu jenis camni...hantu perempuan ganeh...muka make up tebal yang takleh blah tu... hantu pun pandai melawa per...


yang paling best bila ada selingan kungfu....itu lagila aku takleh tinggal...kalau aku tinggal citer-citer camnie a.k.a tertidur...esoknya aku bangun, kompom melalak sebab ayah aku tak kejutkan aku tengok citer tu...sampai ayah aku kuar ayat baik punyer..."kalau kau menangis sebab belajar kan bagus" . perghhh tajam, pedih, pilu, menusuk!!!.... terus senyap...tapi tersedu2 gak sesikit...haha.



-----------------------------------------------------------------------

ok sambung!!! kalau sape yang ada pada zaman aku kekecik dulu la kan...tahun 90-an...mesti kenal ngan budak kungfu 2 orang ni...hahaha...memang lawak...budak dua orang ni memang popular masa aku kekecik dulu...diaorang jer blakon takde orang lain dah..




aku suka tengok muka si comel tu (kanan)...korang cam tak mana satu comel mana satu montel..ahak..si comel tu kalau berkungfu lincah jer...yang aku takleh lupa budak montel (kiri) tu buat lawak... kuat kentot lepas makan keladi rebus...pergh..stail kentot dia kalau aku tengah makan, benti terus...gelik haku nak makan!!!



tapi sekarang diaorang dah besar...aku cari-cari gak cam mana la diaorang dah besar ni...yang budak comel tu still comel kah....atau budak montel tu sudah kurus kah... jangkaanku 50% jer benar belaka. budak comel tu still comel sampai besar...tapi, budak montel still montel....aku tetap rindu ngan lakonan diaorang ....skang dah takde dah cite diaorang berdua lagi...memasing dah bawak haluan...



Dulu kalau nak blakon guyang2 muntot ok lagi la kan...nampak comel jerk...skang kalo nak blakon camtu lagi mau kene baling tembikai..paling koman pun kene sipak ngan pengarah..

Ni antara babak diaorang berlakon bersama....



Nama budak cumel yang aku suke tu plak, banyak..skang bukan budak lagi eh...dah leh jadi bapak budak dah...tah2 dah kawen..ye tak?


Di antara nama beliau...Huo Xian Zhui Zong @ Sik Siu Lung @ Ashton Chen (nama yang digunakan hingga kini). Banyak lagi sebenarnya nama dia...nak cerita pasal nama dia jer mau sampai tahun depan tak abis.Sekian






Note : cumel plak patung antu ni...nak panggil doodle pun bleh gak..ahak

Friday, September 23, 2011

Bila aku lukis doodle

Orang takde seni macam aku nih memang keras kalau melukis...hahaha...tetibe jer nak cuba melukis doodle....rupa macam ampeh gak la kan... aku masih tahap belajar..so belom tahap otai macam mereka yang lain...firstly aku nak ucap time kasih pada miss Dani yang banyak beri toturial macam mana nak lukis guna excel...

baju ala-ala minah disko jerk


baik sikit dari yang atas...aku belum pandai nak lukis shawl2 neh...so terbukak aurat..





yang last skali lagi tah hapew2...sume bebulat jerk... dua yang di atas tu aku pakai excel hasil pembelajaran dari cik Dani

kenapa benda lain lebih dari 7 yang serupa?



















Nota kaki :
- sesi merepek tahap dugong!!! korang paham tak ape aku nak sampaikan...blur tetibe!
- korang rasa ape watak yang cekelat tu..cer teka.

Monday, September 5, 2011

Sape Mengaku Diri Dia "Hantu Sambal?"

Ceh...sungguh kepoyoan...termasuk la aku mengaku diri sendiri hantu sambal....korang percaya ker? pembongak jer semua tu...title yang diberikan pada aku, mak apak aku yang bagi...tapi aku tak kisah semua perkara tu...sebab takde kene mengena dengan kehidupan alam nyata mahupun alam ghaib... apa yang aku boleh buat ialah 'bersabar' dengan semua gelaran yang di berikan... sumpah!!!! aku tak bersalah *tetiba

Sebelum tu aku nak gitau sama korang, aku ari ni masak sambal sotong...tah macam mana aku terletak lebih cili...opkos la sambal tu berlebihan..tiap kali aku masak..aku rasa macam sikit jer cili yang aku masukkan...jadi aku pun tambah ar cili lagik...sekali.. ha kau!!! melambak

Hasil dari masakan aku tadi..aku pun makanlah sambal yang berlebihan tadi...sungguh sedap...Korang perhati dan lihat, ade ker patut dan layak aku mendapat gelaran tersebut?, terpulang la kat korang untuk menilai sama ada ia benar ataupun tidak...

yang kedua sebab mak apak panggil aku hantu sambal sebab aku kekadang masak sambal cam gini.... cili kering + cili api + lada hidup ijau & merah + serbuk lada hitam dan putih = sambal da bomb....semua jenis lada ada di situ okek.. boleh buat tali usus korang malatoppp nyahhh..


Ok...inilah nasi dan sambal yang aku ambil...korang punya makan sambal ada tak macam aku? cam ni lah aku kalau makan sambal....apak aku banyak kali bagi amaran...tapi aku tetap makan cam bese sampai laaaa ni aku pelantak sambal ini macam..tapi takde lah hari-hari makan camni...seminggu sekali lebih kurang...ahaks

 

nampak tak sotong berenang-renang dilaut merah yang pekat likat? sape tak nampak, pendek bulu mata...

 abis jer aku makan, ni jer yang tinggal

 dan akhirnya....



nota kaki : lepas ni bukan setakat hantu sambal jer....hantu jembalang plak jadi..mana taknya...ada plak masuk suwat kabo "wanita mati setelah makan sambal" okeh.. -.- (selisih!!!)



Saturday, September 3, 2011

Macam-Macam Hal Sambungan!!!

Ok,jom kita sambung cerita yang seterusnya...sambungan dari cerita Macam-Macam Hal kali ni aku mulakan dengan kisah si bulat dan aku dalam situasi yang amat genting...selamat membaca ya


-----------------------------Buka Fail Kes----------------------------

Suatu hari, lepas aku balik kerja waktu pagi, aku terus tido hingga ke tengah hari....biasa la kan...aku plak takleh pose masa tu...sebelum tido aku melantak derian dulu....si bulat pun mengecek la kan.... lepas makan derian aku tido...lepas tu, terjadilah kisah antara aku dan bulat yang tak tentu arah nak carik tempat beranak...aku pun sedia kan kotak... dia tak nak plak...sudahnya...lantak lah!!! aku nak tido..


Masa aku nak tido, si bulat plak buat bising...

bulat : kak...aku nak terberanak dah ni...aku baru first time ni... tak reti camne nak beranak ek
aku : adoi ai kau ni bulat... jangan bising la akak nak tido ni (tak paham pun apa dia memekak)
bulat : perut aku meragam ni kak..tu sebab aku pusing2 keliling kau ni
aku : kau nak pusing, pusing la...jangan memekak sudah (terus sambung tido)
bulat : adeh...sakit bangat !!! cukup 7 pusingan, jadi hajah aku


(beberapa jam kemudian)


bulat : akaaaaaaakkkkk !!!! tolong kak....aku dah tak larat nak jerit dah (meow)

*aku yang tengah mamai ni pun bangun...nak jer aku marah... apesal si bulat menjerit-jerit sebelah aku ni..nak tido pun tak boleh...

kejadian yang mengerikan, bila si bulat beranak sebelah aku sambil membuka luas kaki dia... aku tengok lama-lama... ape pulak tu? tetiba..... ya allah!!!! bulaaat.... aku menjerit terkejut... anak si bulat dah keluar separuh, tinggal kepala jer... masa tu dia pandang jer aku sambil mengeow2... aku yang kesian tengok keadaan bulat, tolong jadi bidan...sumpah!!!! tak penah umur idop aku belajo bidang kedoktoran.... macam mana aku nak suh si bulat push push !!! tarik nafas bagai? dipendekkan cerita...aku tarik pelan-pelan anak dia....terkeluar darah ketuban dia.... eyyyyyyyyyyyyakkkkkk!!!!! ngilu aku...

Anak si bulat berjaya aku keluarkan...lepas tu aku terus basuh tangan... tolong carikkan bekas lain untuk si bulat...dalam pada aku mencari dan men searching.. si bulat menjerit-jerit lagi (dalam hati : si bulat ni nak beranak anak kedua plak ker?) arghhhh sudah!!! aku terus mencari bekas atau kotak dalam bilik aku...

tetiba..si bulat berjalan...aku tengok macam ada tali kat perut dia... terbarai terus...laaaa...belum abis rupanya...patut la dia menjerit... uri masih dlm perut dia lagi....hahaha...pastu aku terus bagi bekas kat bulat... dia takmo gakkk *ehh...ngada plak dia..pastu aku perhati jer dia nak buat ape kat anak dia

Ni masa baru lepas sambut anak si bulat...terus letak atas towel

Ni plak masa aku tengok si bulat nak buat apa dengan anak dia

rupanya...dia makan uri dia balik...pastu aku pandang lagi si bulat...satu jer anak ko? ceh!!! perut besar mengalahkan anak 8...

kalau korang nak tau...kucing tak beranak macam kita sekali gusss... lepas sejam dia beranak anak yang kedua..masa ni dia dah tak mintak tolong dah...branak sendiri dalam bilik.masa tu plak, aku dah nak pegi keje...kat tempat keje aku asik terpikir brape ekor la anak si bulat....balik esoknya, terus aku melawat si bulat..dapat 3 anak dah dia.... 2-jantan 1-betina..skang anak dia dah beso skit



tedia anak si bulat, dah beso dah... masa aku amik gambar ni...si bulat tepis tangan aku...tak bagi aku amik...malu katanya...


Yang ni pulak...adik aku tak nyempat-nyempat simpan songkok dalam bilik...sudahnya...songkok dia jadi bilik si tompok...hahaha..amik kau...nasib baik jadi bilik, kalau dibuat jadi jamban... sia-sia jerk

last, hal ni memang tak bleh diterima dek akal aku sampai sekarang...korang pikirlah sendiri lepas aku top up kredit untuk adik aku...



sepatah dua kata : kata orang..kucing ni malu nak beranak depan manusia kan....betul tak?

Macam-Macam Hal !!!

Dalam masa dua bulan yang lepas, semasa aku tidak mengdairkan diri dilayar internet..tanpa penulisan...tanpa suara dan khabar berita...macam-macam hal jadi kat aku....(teiba ayat skima lak memula tu) *abaikan...mana taknya...satu isi rumah buat hal..kusut!!

orang yang pertama buat hal korang nak tau sape? aku laaa....mementang suka tengok crite korea... kehidupan pun nak ikut macam korea... tapi takdelah segalanya sampai hilang pegangan kan....

haritu aku pegi kedai 2 ringgit semata2 nak beli bende alah tersebut...'chopstick'...bila aku tengok cerita, orang korea makan beriya-iya...aku plak yang terkeliur.... bukan ape... walhal makan megi jer pun... tapi orang korea panggil "Ramyun" kita panggil "Maggi"...

dengan konfiden dan konsistennya aku menggunakan chopstick dan sudu untuk menghirup kuah tersebut....masa makan pulak aku membayangkan aku berada dikorea sambil melantak depan mamat korea....uiceh....berangan jer..mana tak tumbuh jerawat!!! 
(kata orang tua lah kan)
 
  korang tengok...abis licin aku lantakkan megi tersebut...sampai ke hari ni... aku makan megi dengan chopstick... adik aku naik meluat dengan adab,sikap,tertib dan tingkah laku aku...hahaha....gasak situ...

-----------------------------------------Next---------------------------------------------

Sebelum puasa aritu musim derian...aku ni yang memang suka makan durian memang tak boleh terima keadaan kalau ada orang yang mengganggu kosentrasi aku memakan durian... lebih-lebih lagi si cik kak bulat....dulu aku memang musuh dengan bulat time makan durian...tetiba !!! si jack plak menyambung perjuangan bulat, makin bertambah lah musuh aku kat sini...eh, korang kenal ker si bulat dan jack ni? meh aku kenalkan
 


ok..di atas ni si bulat... gambar dia tengah makan derian aku tak amik plak....

 
yang ni plak si jack...tengok tu...sungguh berselera dia makan derian...kalau aku tak bagi...tengokla dia melalak...hentak2 kaki... tu yang malas tu....


korang tengok sendiri la brape ulas dia melantak....lawan tokey.... masa ni pun si bulat nak gak...tengah mabuk mengandung (bunting) pun nak makan deghian gak... lepas makan rasa nak muntah-muntah...hari pertama bulat makan derian dia rasa nak muntah-muntah jer...
 hari kedua...korang tau ape berlaku? terus beranak dia....

ok. jap lagi sambung yer

Thursday, September 1, 2011

Salam Aidilfitri







  Hatiku tak sejernih air di sungai nil
  Sikapku tak sempurna ahli syurga
  Tutur Kataku tak seindah layunan ayat suci al-quran

   Maka...

   Di bulan Syawal ini...
   Aku Memohon Maaf 
   kepada semua insan yang pernah hadir dalam hidupku,
   Yang menyayangiku mahupun yang membenciku,
   Maafkan semua kesalahanku, semua kesilapanku,
   Baik yang sengaja mahupun tidak,
   kerana aku hanya manusia biasa 
   Yang tak luput dari 
   melakukan kesalahan dan dosa
    halalkan makan minumku 
   di dunia mahupun di akhirat

    SALAM MERDEKA RAYA !!!



   Nah Duit Raya!!!







Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.