MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Monday, January 24, 2011

Font Face Menggunakan Tangan

Hari ni aku seperti @ umpama @ macam malas untuk berblogging.... aku busy membuatkan blog orang... hehehe.... sepatutnya kalau nak berblogging ni, orang kata sekurang-kurangnya 1 hari mesti satu entry...itu kata otai2 la... aku pulak buat entry ikut mood aku... kalau aku rasa nak berblog aku akan buat entry...


ok...no belok-belok...straight to the point...korang masa kekecik mesti pernah tengok orang buat bayang-bayang guna tangan?... kalau tak pernah tengok, korang tengok contoh kat bawah ni...





So, ini lah contoh orang buat bayang-bayang menggunakan tangan dan jari.... seterusnya biar aku tunjukkan macam mana orang membentukkan huruf menggunakan tangan dan jari...






kretif kan...??? Boleh la korang test guna jari korang lepas ni.... pilih jer yang mana... korang nak buat bayang-bayang ker atau nak buat tulisan menggunakan tangan.... Selamat Mencuba!!! Siap gak entry aku... Hahaha

Friday, January 14, 2011

Sungguh Memboringkan...


Apa kene ngena perkataan boring dgn pelita deepavali?
Aku memang dilahirkan untuk cepat rasa boring... hahahahaa... Jadi... aku akan buat sesuatu aktiviti tambahan yang aku rasa boleh ilangkan boring aku....

Tengok!!! kucing aku pun pandai buat muker boring!!! alololo...

Aktiviti Mengambil Gambar 
cuba teka... ape warna kornea mata aku??? hahaha...gile!! mata orang tak cukup tidur.... sungguh berakar dan menjalar

si bulat tengah menyeludup (gambar masa kekecik)

si bulat suke bubur kacang perisa durian.... ohok... sungguh alien!! feberet dia ialah buah durian..


Dari kecik hingga ke tua bangka suke tidur tempat aku.... datangkan dengki jer dgn bantal aku...
Gambar beliau kanak-kanak
Gambar beliau remaja kini
                 
Ini adik aku... Style tido orang kaya-kaya.... tido pun nak belagak!!
 
 Minuman kegemaran aku... sungguh besh....


Aktiviti Menulis Huruf
Aktiviti ni aku paling suka masa aku dekat opis aku.... sesungguhnya teramat boring kalau dah tak berapa nak ada keje kan.... Ni la aktiviti yang aku suke selain dari menggodek internet dan blog bagai..... jadi, tulisan ni biar aku yang bagikan nama... sebab aku yang tulis kan.... aku tak pasti la ada ker tak dalam kumpulan font-font yang telah di label di dalam sistem kumpulan font sedunia.... hahaha gasak!! (berbelit ayat)

TULISAN KAKI BIRI-BIRI

TULISAN ALA-ALA CUAK

TULISAN RAMBUT SI JEPUN
TULISAN ALA DEPAVALI

 Tulisan-tulisan kat atas ni aku buat jer ikut apa ada dalam kepala hutak aku neyh.... sukati mak nenek aku jer nak bagi nama kan... kalau korang perasan la kan... aku guna kertas yang sama untuk tulisan kaki kambing... hahahahaa.... dasyat... sampai tembus kertas tersebut.. aku create guna pensil dulu.. pehtu aku ikut pakai pen dakwat basah... aku tak padam pun tanda pensil tersebut..aku takde pemadam pensil laa


------------------------------Next----------------------------

Aktiviti Melukis
kalau korang penah baca aku blog aku Ayam ada lutut ker? korang mesti tau aku adalah dikalangan manusia yang tak gheti melukis ni.... kalau takat copy paste tu leh la... kene ada gambar depan mata.. aku tiru la...kalau nak imagine pastu lukis, kompom failed!!.... ahak... kalau tengok lukisan pun tetap tak jadi gak.... cuba korang carik perbezaan gambar tersebut... opkos melambak bende yang berbeza....
 
A
B
  Memang sungguh berbeza... 

Perbezaaan

Gambar A - gambar bewarna...
Gambar B - gambar kelabu taik kucing

Gambar A - ada tulisan cina
Gambar B - ada tulisan http://manzarina.blogspot.com

Gambar A - penyamun lagi rendah daripada pintu rumah
Gambar B - penyamun lebih tinggi dari pintu rumah

Sungguh noob dalam lukisan...hahaha... kesiann..yang lelain korang carik sendiri la ek...
Dalam tengah aku mengupdate blog ni.... sorang pekerja datang masuk bilik aku....


Pekerja : tumpang barang sini ye
Manzarina : ape tu bang?
Pekerja : ni kotak roll...
Manzarina :  oh...ok..
Pekerja : Kenapa?
Manzarina : takdelah... ingatkan keranda tadi... uhuhuh
Pekerja : ceh!! (dengan muka blur... tersengih)


Tuesday, January 11, 2011

Borak Kasar Style Aku


Aku memang rajin join tempat chat ni... semua blasah... ada masa aku rajin chat...Kekadang aku ni malas nak borak... tapi bila borak aku kekadang main smash jer... Ada masa bila aku xde mood dan naik hantu.... memacam ayat aku taip...dulik org nak kata apa kan hahahaha...korang tengok la apa aku borak... then korang buat la kesimpulan tersendiri...

   [01:43] |sha| : hiii
   [01:43] |manzarina| : i
   [01:44] |sha| : tk tido lg
   [01:44] |sha| : wat per
   [01:44] |manzarina| : keje
   [01:44] |sha| : ooo
   [01:44] |sha| : kejer aper
   [01:45] |manzarina| : kilang je
   [01:45] |sha| : ooo sempat lg chating
   [01:45] |manzarina| : hehehe
   [01:45] |sha| : single lg?
   [01:46] |sha| : ni mesti engineer <--- target org pangkat tinggi2 jer (bagus2)
   [01:46] |sha| : Produk engineer <--- pergh (bole tak aku jwb aku sbg penyagak kilang?)
   [01:46] |manzarina| : xla
   [01:46] |manzarina| : biasa je
   [01:46] |sha| : ooo
   [01:46] |sha| : shift mlm
   [01:46] |sha| : tk gi line ker
   [01:46] |manzarina| : ape tu
   [01:47] |sha| : dh ader bf?
   [01:47] |sha| : kejer kilang kan gi line sokmo
   [01:48] |manzarina| : dh clash
   [01:48] |manzarina| : oh
   [01:48] |manzarina| : ni line sendiri
   [01:48] |manzarina| : x pakai line kilang
   [01:48] |sha| : ooo dh clsh
   [01:48] |sha| : ader chan nak ngorat <---- mcm biasa main peranan buaya
   [01:49] |sha| : line production laaa
   [01:49] |sha| : awk ni cun ker?? (soklan xleh blah)
   [01:49] |manzarina| : huhu
   [01:49] |manzarina| : hodoh je
   [01:50] |sha| : byk jerawat ker? (cilake!! soklan perli... mcm tau2 jer)
   [01:51] |manzarina| : aah
   [01:51] |sha| : tk picit ker? (ape punye soklan)
   [01:52] |manzarina| : picit je (layankan jer)
   [01:52] |sha| : oo muka u bujur tak (nak jer aku jwb muka pat segi)
   [01:53] |manzarina| : x
   [01:53] |manzarina| : bolat
   [01:53] |sha| : putih?? (kalah penyiasat punya soklan)
   [01:53] |manzarina| : itam
   [01:59] |sha| : ermmm,,,tk cun tk cun
   [01:59] |sha| : berat 45??
   [02:01] |manzarina| : mmg xcun
   [02:02] |sha| : ermm msti tkder org nak ngorat (agak kojaq ayat)
   [02:04] |manzarina| : biasa la tu
   [02:04] |manzarina| : fitrah manusia kan
   [02:04] |manzarina| : semua nk yg cantik
   [02:05] |sha| : biaarlaaa
   [02:05] |sha| : salahke
   [02:05] |manzarina| : kesian org x cntik
   [02:06] |manzarina| : kekadang org yang memilih ni pun
   [02:06] |manzarina| : bukan ensem sgt pun
   [02:06] |manzarina| : rupa monyet pun ada
(ayat smash 1)
   [02:07] |sha| : biarlaa nak cr sedap mata mmndag
   [02:08] |manzarina| : haha
   [02:08] |manzarina| : abis
   [02:08] |manzarina| : yg muka cam monyet tu?
   [02:08] |manzarina| : sedap ka mata memandang
   [02:08] |sha| : yg muka monyet utk org tk cun
   [02:09] * manzarina ckp hak yg lelaki (agak bangang jgk budak ni)
   [02:09] |manzarina| : bukan semua laki ensem
   [02:09] |manzarina| : muka pecah rumah pun ada (ayat smash 2)
   [02:09] |manzarina| : so
   [02:09] |manzarina| : kalau nk memilih
   [02:09] |manzarina| : pi la
   [02:09] |manzarina| : kalau pompuan cantik terima ok la tu
(ayat baik punye..)
   [02:09] |manzarina| : ok la incik sha
   [02:10] |manzarina| : sy pun x minat nk borak ngan org pilih kawan ni
   [02:10] |manzarina| : sy nk carik kawan
   [02:10] |manzarina| : bukan carik kapel
   [02:10] |manzarina| : salam.. (malas betul mo layan)
   [02:11] |sha| : bkan ker sini slalu utk org cr karpel (mamat ni sesat jalan ke hape)
   [02:11] |manzarina| : oh
   [02:11] |manzarina| : org lain mungkin
   [02:11] |manzarina| : bukan sy
   [02:11] |manzarina| : sori
   [02:11] |manzarina| : :)
   [02:11] |manzarina| : babai
   [02:12] |sha| : tkder istilah kwn baik m/f
   [02:12] |sha| : biasa kwn baik jd karple
   [02:12] |manzarina| : oh
   [02:12] |manzarina| : kalau ramai kwn baik
   [02:12] |manzarina| : maknanya
   [02:12] |manzarina| : kapel beramai2 ker?
   [02:12] |manzarina| : brapa byk madu dia ade ek
   [02:13] |manzarina| : semua org yg jd kawan
   [02:13] |manzarina| : semua kene jd kapel?
   [02:13] |manzarina| : hahaha (korang paham tak ape yang aku cuba sampaikan???)
   [02:13] |sha| : yg tu blom jd kwn baik ler tu maknanyer <---- vodo!!
   [02:13] |manzarina| : oh
   [02:13] |manzarina| : awk silap set mind ni
   [02:14] |manzarina| : sila betulkan set mind awk
   [02:14] |manzarina| : ok la
   [02:14] |manzarina| : pi cari kapel2 sana ye
   [02:14] * manzarina away
   [02:14] |manzarina| : tata
   [02:14] |sha| : tgh blom jumpa ni sembang ler kjap
   [02:16] |sha| : hello??
   [02:20] |sha| : hello hello


Akhirnya aku malas nak layan mamat senget tersebut... aku senget ker dia ker yang senget... tak paham aku... hahaha... I'm Die...

Wednesday, January 5, 2011

Jejak Kasih





Nama :
Abu Aljendro

Panggilan :
Abu

Jantina :
Khunsa

Umur :
35 Tahun

Tinggi :
1 Kaki 1 Inci

Berat :
45 kilogram

Ukuran Badan :
10' 15' 15'

Nama Ibu / Bapa :
Anak Yatim Piatu


Nama Penjaga :
Manzarina dan Adiknya


Status :
Duda anak 1


Nama Anak :
Bulat


Penyakit :
Darah Tinggi & Kencing Manis


Sebab Kehilangan :
Lari mengikut kucing betina Lombok (mungkin mendirikan rumahtangga)


Pesanan Untuk Abu :
 
1) Pulanglah Nak... Makcik Manzarina dan Adiknya Rindukan kamu

2) Makcik janji tak marah-marah kamu lagi

3) Makcik akan belikan apa yang kau nak..termasuk basikal dan pistol mainan




Note : Manalah pergi si Abu neyh... Senget Tyme !!

Tuesday, January 4, 2011

Uji Minda

 Ini Otak!!
Kalau nak cerita pasal minda...ofkos memerlukan otak.. betul tak? jadi... inilah motif sebenar kenapa aku letak gambar otak di awal2 post ni..Sebelum aku merepek tahap melampau... cuba korang jawab soalan aku dulu... Berapa Jawapan :

8 Bahagi 2 = ?

Selalunya.... orang yang kreatif dia takkan jawab 4 bagi jawapan ni....Tapi.,Macam ni diaorang jawab..

Situasi Pertama

Situasi Kedua
Macam-macam jawapan yg diaroang bagi... tapi kata orang... yang jawab style macam kat atas ni bukan loya buruk.... tapi cara berfikir diaorang memang lain dari yang lain...diaorang ni tergolong dalam kelompok yang dikira kreatif la jugak...Dolu-dolu masa sekolah aku di dedahkan dengan permainan seperti ni kat sekolah, sama ada kat sekolah rendah ataupun sekolah menengah...

Permainan Saidina (Malay & English) Version
 
Permainan Saidina (Chinese) Version
 Permainan saidina ni untuk menguji minda korang untuk menggunakan duit dengan bijak

Permainan Sahibba
 Menguji minda korang untuk membina sesuatu perkataan melalui huruf2 yang korang ambil...Selain dari permainan ni... ada jugak permainan seperti Chess dan Dam... pastu kalau kita beli majalah ker.... suratkhabar ke... kita akan jumpa permainan macam ni...

Ada gak permainan lain... ni aku just bagi contoh jer... contoh lain cari perbezaan gambar, cari jalan, cari perkataan.. banyak lagi... ape tah aku pun tak hengat..

Bila masuk jer dunia IRC....korang mungkin dah masuk lebih lama dari aku dlm dunia IRC ni kan... aku baru jer setahun jagung... bak kat aorang baru nak merangkak.. kita akan jumpa pulak permainan dlm IRC.. Ini bergantung juga kepada owner untuk menamakan apa jenis permainan ni... Kalau aku.. aku namakan ikut sukati mak nenek aku jerk

 Kaos Kuiz
 Satu jer soalan... tapi ada banyak jawapan

 Trivia Quiz
Satu soalan.. Satu jawapan

Scramble Game
Dia bagi perkataan yang tunggang langgang hurufnya... korang kene bagi perkataan yang betul


Puzzle Game
 Di beri beberapa huruf yang tunggang langgang... dan korang diminta membina perkataan dari huruf2 yang di beri

 Sahibba Game
 Yang ni pulak macam roda impian... kita putar Halim!!
 Ok.. Tu kalau kita main IRC... kalau sape berminat main IRC memang la boleh jumpa permainan seperti di atas ni... Tapi ni ada satu lagi jenis uji minda... ada yang kata bukan uji minda tapi uji mata... ehek... bagi aku dedua boleh... yelah mata kita pun di kawal oleh otak jugak kan... jadi aku akan tunjukkan dengan korang, jenis2 penguji minda yang kadang2 kita jumpa semasa menjalani kursus motivasi sekolah... atau pun dalam internet... kita survey!!!


 1- Buat 4 garis yang menemukan semua titik tersebut tanpa mengangkat pen atau pensil anda......


2- Berapa bilangan segitiga dan kotak segiempat di bawah ini


 3- Apa yang anda nampak atau lihat pada gambar di bawah?

(A)

(B)


 (C)

(D)

(E)
 (F)

(G)

 (H)

(I)

(J)

(K)

4- Cuba tenung lama2 gambar ini.. apa korang nampak?
 
5- Garis mana lagi panjang? atas atau bawah?

 6- Ada berapa kaki gajah ni?



7- Berapa buah kapal, ekor rusa dan kuda yang ada dalam gambar tersebut?

(Kapal)

(Rusa)

(Kuda)


8- Mana Lelaki Mana Perempuan?


9- Ops.... Ape ni... Huhuhu
  
10- Siapa Diantara mereka paling jelita?



1)
SALAH! CUBA LAGI

2)
SALAH! CUBA LAGI

3)
SALAH! CUBA LAGI

4)
TAHNIAH! ANDA MEMANG BIJAK...KREATIF... INOVATIF... TIDAK SYAK LAGI



Note : Soalan yang last just for fun... hahaha.... marah makcik angelina, makcik aish dan makcik siti kat aku nanti... ngeeee

Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.