MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Tuesday, October 4, 2011

Bila Malas Dan Terdesak - Part 1

Korang pernah tak jadi macam aku?...di saat2 genting kekadang malas nak masak...ye la...contohnya masak nasik, masak lauk...bla bla bla...aku pulak kalau time malas dan memang sengaja memalaskan diri, memang malas nak masak nasi dan lauk (ayat putar alam dah muncul)...leceh!! hahaha.... jejaka2 kat luar sana kalau tengok ayat aku ni memang tak syak lagi, keluar dari list untuk jadikan aku makwe, kekasih, mahupun gigolo dan sewaktu dengannya untuk diri mereka, apetah lagi bini...gasak situ!


Ada masa plak tu, bila beras kat dapur aku habis licin ya purr salam....lagi laaaa blur nak masak ape....tapi ape2 pun aku akan standby beberapa barang di dapur bila tiba masa2 terdesak...meggi tu dah semestinya la kan...contoh lain bebola daging...nugget...karipap segera....stok ayam...dan sebagainya...hahaha...beras habis...tapi benda2 lain ader plak ek....jenis aku, aku memang suka beli sekali harung stok untuk sebulan...beras dan minyak paling senang lah nak abis...termasuk tolo ayam...tu sume adik aku punye kije....dah masak lauk,heboh nak meratah tolo dadar la...bila menggoreng plak...minyak kelapa hampir sebaldi letak..nak2 bila dia goreng nugget...mana tak cepat abis...mintak tolong jerang nasi, dia pi jerang macam doploh orang punyer makan...
 
Stok yang perlu ada kat dapur time sesak

Licin Tak?!!
 Ok, kalau aku malas nak masak nasi dan pelbagai lauk...bende ni yang aku taler (melantak a.k.a makan) dan masak...memang jadi peberet aku la...bubur lambuk atau bubur asyura...tapi bubur aku takde kacang2 ni...asal ada rasa jadi ler.. 
Bebola Daging + Bebola Ayam + Bebola Ketam + Bebola Sayur = BolaBola Api



Kalau malas nak masak plak...aku akan masak meggi...tak kira perasa apa pun...time beras dan minyak aku abis serentak....nak beli barang, poket tengah kering, nak utang kedai malu kan...hahaha... so, hari ini aku cipta menu terbaru....itu pun sebab adik aku masak kuah meggi perisa ayam sampai setengah kuali....masaknya sebungkus jerk....kuah jer setengah kuali...sudahnya berlebih kuah tu...dia plak dah kenyang nak makan....aku jer belum makan...sibuk buat kije (ceh!! kaber line la kunun)..



 Apalagi...bila dah terlebih kuah....megi tersebut jadi tawar...aku suh tambah la stok ayam...Masin Giler!!! dem.. 4 sudu besar dia bantai letak stok ayam tu....boleh darah tinggi!!...aku yang kepenatan tak larat nak masak...menjalankan tugas aku sebagai pembuli tersohor, aku suruh adik aku edit balik kuah tu...tambah air...then, masukkan bebola daging..... blurpppp kinyang aku hirup kuah bebola daging tersebut...senang kan?

so..kalau korang time lapar2 tu nak alas perut boleh la cuba menu baru aku "BEBOLA DAGING SUP STOK AYAM" pergh...macam sakai menu aku..hahaha...cuba laaa.. beshh....(khas untuk orang yang kehabisan beras dan minyak)


Nota kaki : kekadang bebola daging tu aku buat macam sup daging...pun boleyyy..taram jer...

2 Negative & Positive Comments:

Mizz ErMa said...

beras abis, stok laen ade xpe..kalau sy, mmg xde stok2 laen..=P

MANZARINA said...

@ErMa : saya byk kali jadi macam awk sebelum ni...lepas daripada tu...terus beli brg2 yg camtu lelebih...kalau tak..berpuasa siang malam la jwbnya

Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.