MANZARINA BLOGS
MANZARINA LINKS

WLA BANNER
MY MAGAZINE

MANZARINA TUA

Tuesday, November 29, 2011

Bila Aku Melukis Potret - Part 1

ok takyah pepanjang crite.... Group WLA stand for We love Arts.... bila aku join group ni, macam2 idea dan pelajaran mengenai lukisan yang boleh kita pelajari... selain tu kita leh kenal dengan pakar-pakar lukisan...dan tahu apa software yang sesuai untuk kita melukis... depends pada korang...minat ker tak minat... group ni ada Facebook dan Blog sendiri... ok jom tengok bila aku mula melukis potret..kebanyakannya ahli2 WLA di bawah ni..

fyfy rawk

adam azman - tak berapa nak menjadi


ahmad firdaus


apitttt - macam ade yang tak kene jerk ni....


ok ... rupanya tertinggal shape rupanya.. eh bape banyak rupa daaa... ok betulkan...


Jom la Join Kitaorang....best...Sekian...

Sunday, November 27, 2011

Cara Memotong Kuku Ikut Sunnah

Setiap orang Islam ingin melakukan sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. Para sahabat berlumba-lumba mencontohi apa yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W sekalipun perkara itu kecil.

Mungkin bagi kita memotong kuku ini suatu yang kecil namun kiranya dilakukan mengikut cara Rasulullah S.A.W, pasti kita tergolong dalam umatnya.

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya 'Barang siapa yang mengerat kukunya pada' :-

Hari Sabtu :Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Hari Selasa :Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat :Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.


Ok...kalau korang nak potong kuku dengan cara yang betul mengikut sunnah rujuk pada gambar berikut ...




Bila Gambar Nur Daniani Di Hack

hak hak hak...tajuk nak gempak jer kan...giler aku nak hack orang... aku belum sampai tahap super duper dumex nak hack2 orang ni... di fix kan cerita kitaorang borak2 dekat group WLA tentang arts ni .. si keri ikhwan cakap kat notepad pun boleh melukis.... banyak kali dia cakap hal ni.... masa mula2 dia cakap hal ni, aku ngan si adam gelak2 jer la.... ..lagigpun hobi aku memang ske gelak... tapi sebenarnya memang boleh lukis pun... cuma korang kene post ke tempat lain untuk jadikan real.... lebih kurang gini la ceritanya kita orang borak... tp aku fix2 kan borak2 tersebut...




mesti dalam fikiran korang berkata-kata.... tah ye tah tidak minah ni...hahahaha..... hobi aku ske main dengan coding-coding... tapi belum la sampai tahap pakar, takyah tengok pun takpe.... tu melampau la... aku pun ada rujukan web-web ni... so, bila dani mintak lukis gambar dia, aku pun terima sebagai satu cabaran... so, aku memulakan segalanya dengan tabah.... pelbagai dugaan..


 color terhad hanya 15 color... tak seperti design2 biasa yang mempunyai pelbagai warna yang mengiurkan..

 mula-mula nak setting warna... lama pikir..

bila dah separuh... coding lari... huhu

dah cantik warna...tak berapa menjadi....padam semua balik....wew..

akhirnya....




Rahsia dimana tempat aku membuat ujikaji tersebut ialah
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\|/



laman web sekarang banyak... so korang kalau nak gambar korang jadi gini boleh klik kat SINI kalau nak warna... kene la guna mIRC....wawawa...sekian..

Friday, November 25, 2011

Header Pilihan Aku - Part 3

Disaat korang tido membongkang... aku disini menulis entry.... huh... tak bleh tido aku gini... aku memang susah nak tidor malam la wahai korang2 semua... slalunya time2 camni aku sedang enak bekerja diluar sana.... tapi aku terjelepok dirumah kini... mana taknya...patah kaki weyh... kereta motor dedua rosak.... takkan jalan kaki gi kije... jauh nuh... berlecak lak tiak aku nanti... sampai tempat keje kompom bau tupai laut jer badan aku nanti..


eh apeda aku membebel...ok kali ni aku nak tunjuk kat korang header piihan aku... bagi aku header kali ni sedap mata memandang... bukan sedap mulut memakan yer... layannn


Header 1 - Keri Ikhwan

ok...header ni memang sesuai dengan tema page hijau dia... aku rasa sebelum ni memang penah terserempak ngan blog bro ni... tapi cari2 balik tak jumpa....




Header 2 - Azhafizah

Tuan empunya blog ni memang kreatif... dia amik tempahan untuk blog... tak tau la kan...katanya nak pencen... apepun.. design beliau memang cantiks...


Header 3 - Zarini

ok... header atas ni memang header yang digunakan ketika mula2 aku menyinggah ke blog sis zarini ni... tapi sekarang dah berupah rupa seperti kat bawah ni


lukisan tersebut dihasilkan sendiri oleh beliau....cantik kan? memang awesome...kalau korang nak buat tempahan gambar potret, bleh la pegi ke page beliau untuk pesanan.... sila3... memang tabik sepering ngan sis zarini nih...


ok dah.... tension time ni.... line selow.... buat entry sampai 4 jam.. pecaya tak?..wew

Mari Mewarna Design Kasut Manzarina

Ok... setelah meneliti keboringan aku yang amat dahsyat... jadi aku pun menghilangkan keboringan aku dengan mewarna design kasut yang aku buat tadi... jadi entry kali ini penuh dengan gambar kasut jer lah yer tuan2 dan puan2... sila pilih warna pilihan anda.... kasut ini khas untuk wanita.... jadi gay tiada kene mengena dengan kasut-kasut yang saya paparkan di bawah ini...












Kedai Kasut Manzarina Dibuka

Ok sila percaya...ehek..hai hai hai....berjumpa lagi kita di blog usang yang tak seberapa ni kan.... lama tak berblog...sudahnya blog aku usang dimakan anai-anai...haish


korang mesti kata aku dah buat bisnes kasut kan....aiyak...blom lagi laaa...aku tak cukup duit nak buka kedai dan syarikat bagai ni... berangan jer lebih... berdasarkan tajuk di atas, aku saja la nak cuba-cuba mendesign kasut leper ni... berangan plak nak bukak gallery sendiri... design ni di cetus oleh cik MIJ dan juga Cik Dani


Design kasut Lelaki


Design kasut wanita (biru)


Design kasut wanita (hijau)


ok dah, penat...zasss!!

Friday, November 18, 2011

Bingai Tahap Cipan

Suatu hari aku tengah memandu pergi ke suatu tempat, melalui jalan kampung yang indah lagi harmoni, sempit laluan di tepi sawah, walaubagaimanapun laluannya tetap mendamaikan jiwaku... setelah sampai ke destinasi dan menyelesaikan urusanku, tetibe...kereta aku plak meragam, temperature naik tinggi tahap hiper super duper... aku terpaksa memandu kereta kecilku laju mengalahkan keling karamuntuk sampai cepat ke tempat asalku.... tetibe!!! adikku menyuruh aku memperlahankan keretaku yang agak membahayakan....ini adalah kerana....
 


dalam fikiran aku (eiii...seronoknya...dah lama tak tengok kete kebal...) fikiranku menerawang...masa kekecik dulu slalu gak tengok kete kebal...nak nak bapak aku plak askar...bangga sesangat masa tu...

 
tetibe* keningku berkerut 
aku memandu terus ke hadapan
(cam mana plak kete kebal bleh masuk jalan kampung?)
aku tanya adik aku...mana kete kebal??? dia pun tunjuk arah kete kebal tu berada dengan konfidennya...lantas aku memandang ke arah kete kebal tersebut...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/


tongong !!!

akak : ko tak tau ker apa bende yang ko tunjuk tu weyh?
adik : (geleng2kan kepala)
akak : itu bulldozer mongok....haish..
adik : oh...

kesimpulannya : sian adik aku...tak cukup pendedahan rupanya.....kekadang kesian gak dengan bebudak zaman sekarang..

Friday, November 4, 2011

Borak-Borak

Tengah duduk sambil mengadap lappy dan mengadap TV anugerah skrin 2011... tetiba kawan aku tegur...sebelum tu ade gak la borak-borak lain... seterusnya...korang baca lah...aku malas nak taip...print screen jerk


ampeh tak? ader ker kata blog aku kaliang kaliyappa...menangis blog haku..


Kawan aku ni tak tau pun aku ada banyak blog...ahak



warna wani sangat kah blog aku ini? aku rasa tema blog aku ni itam cokelat jerk...hahaha

 

Sengal kah aku?.... !=.=!

Header Pilihan Aku - Part 2

Okeyh...kali ini mau tunjuk kat korang 3 lagi header pilihan aku...tapi kali ni bukan berbentuk image... tapi berbentuk flash...(banyak nau lak tapi aku..hahaha...gasak!!) maybe kalau korang open page aku yang ni berat skit kowt...ahak... dipendek kan cerita...aku mau show terus header pilihan aku

Header 1



Header 2


Header 3



Cantikkan!! (teruje) Tuan Empunya Header 1 tu memang pandai dalam bab flash2 ni....memang otai flash lah...Sekian

Header Pilihan Aku - Part 1

Perghhh....merajuk blog aku yang ni...dah lama aku tak belai-belai beliau.... Mana taknya,aku asyik dengan blog contest aku jer, join sana join sini...yang tak pernah tengok blog contest aku sila klik di SINI

Lagipun bukan ape...aku sampai dah takde idea nak tulis ape, yang sempat aku buat ialah dengan menjoin contest....hahaha...paham tak ayat aku?..bila aku join contest baru laaa aku rajin blogwalking...nak tengok blog yang join-join contest ni...ramai gak blog yang cantik-cantik disertai dengan cumel-cumel lotey widget...bila aku tengok blog mereka yang cumel-cumel, mula la aku jeles...blog aku la jadi mangsa kan...godek sana godek sini...tukang sana tukang sini...sudahnya senget blog aku...

Tapi untuk pengetahuan korang..blog aku yang ni aku takkan tukar design dia...kerana!!! ni lah design yang mula-mula aku berusaha hingga berpeluh lobang idong, berdarah mulut dan bernanah ketiak aku mengedit hingga berjaya (jijik tak?) kah kah kah...ramai kawan-kawan aku suka tengok design blog ni walaupun bagi aku simple dimple...ada gak yang suh aku designkan blog mereka...bukan takmo...tapi aku kurang masa untuk itu...ahahaha...ok...

Cerita hal design mendesign ni...aku nak bagitau header yang aku suka tengok dan tak jemu melihatnya....aku akan pilih 3 header untuk entry kali ini dan juga seterusnya....maybe bagi korang biasa...bagi aku pun biasa...tapi menarik...nak nak diaorang punya entry pun menarik...aku ske....entry ni aku tak bagi tau pun tuan tanah...sebab aku nak biarkan tuan tanah tau sendiri...kalau tak tau pun takpe...sebab apa yang aku rasa ni lahir dari hati aku...


Header 1





Header 2



Header 3






Header last skali tu header artis.... korang kenal kan Abby Abadi...klik la kalau nak tau page dia...aku suka yang simple but nice...

Oklah...nak tengok anugerah skrin...

Blog ni adalah blog peribadi ataupun personal.
Sebarang cerita dalam ni adalah dari saya sendiri.
Tiada sebarang copycat atau plagiat dari mana-mana cerita lain.
Ikhlas ucapan dari Queen Of Blog Collector (manzarina) perasan jap.
Jadilah Blogger yang Cemerlang Gemilang Terbilang Dijulang. Sekian.